Zekerheid met goud

Een appeltje voor de dorst

Waarom zou je goud kopen

De redenen voor het kopen van goud kunt u opdelen in drie categorieën. In de eerste plaats koopt men goud om spaargeld veilig te stellen. In de tweede plaats koopt men goud in de verwachting dat de goudprijs zal stijgen en het goud dus meer waard wordt. Natuurlijk kan men ook goud kopen omdat het een mooi of interessant materiaal is.

Goud kopen voor financiële zekerheid

Een veelgehoord argument om goud of zilver te kopen is om spaargeld of opgebouwd vermogen veilig te stellen. De ontwikkelingen tijdens de eurocrisis hebben veel mensen doen twijfelen over de waarde van de euro. Is geld op de bank veilig bij economische tegenvallers en kan ik daarnaast nog wel iets kopen voor mijn geld als de koers van de euro lager wordt? Het kopen van goud is een oplossing om valutarisico's te beperken. Goud staat immers niet op de bank en is in beter tijden even goed inwisselbaar voor dollars, renminbi, yen of kronen als voor euro’s.

Goud kopen als belegging

Analoog met de vlucht naar veiligheid zien veel mensen een kans om met de aankoop van goud winsten te maken. Bij een grote vraag naar goud stijgt normaal gesproken de prijs van goud. Als prijzen stijgen en dalen kan er geld verdiend worden. Goudbaren en munten hebben de laatste jaren een flink ontwikkeling doorgemaakt als belegging. Het beleggen in goud kan ook door middel van het afsluiten van contracten op goud, maar de waarde daarvan is sterk afhankelijk van de voorwaarden in het contract. Bij fysiek goudbezit hoeft men zich geen zorgen te maken over de voorwaarden van een contract.

Goud kopen voor de sier

Goudbaren worden niet gegoten voor de schoonheid, hoewel ze vaak wel mooi zijn. De meeste munten en baren zijn bovendien zuiver goud, wat het gebruik ervan als sierobject lastig maakt, het is erg duur en deukt gemakkelijk in. Wel zijn sommige munten erg mooi of oud hetgeen ze in sommige gevallen voor de liefhebber en verzamelaar aantrekkelijk maakt. Maar voor gouden sieraden moet u toch echt bij de juwelier zijn. Al komt er dan op de kale prijs van het goud een flinke opslag voor de creativiteit van de maker van de sieraden.

Hans Kleinsma Donderdag 21 Augustus 2014 - 4:18 pm | | lenen